Geslaagd Space Continuum diner - woensdag 1 juni 2016
zie:
- de uitgebreide fotosessie
- de visuele notulen
- de video
“We realiseren ons hoe ruimtevaart compleet in ons dagelijks leven is geïntegreerd”
“Ruimtevaart creëert mogelijkheden voor nieuwe bedrijvigheid”
“Het is duidelijk dat ruimtevaart essentieel is om klimaatverandering het hoofd te bieden”
Dit waren slechts enkele reacties van de twaalf parlementariërs die op woensdag 1 juni het 'diner pensant’ met de titel Space Continuum in de European Space Expo in Den Haag bezochten. Dit event werd georganiseerd en marge van de European Space Solutions Conferentie door de Nederlandse ruimtevaartsector, verenigd in SpaceNed.
Arnaud de Jong, voorzitter van SpaceNed, opende de bijeenkomst. Hij illustreerde de impact van ruimtevaart op ons leven van alle dag met zijn smartphone: “We zijn iedere dag verbonden met zo’n 40 satellieten”. Na te hebben gesproken over enkele grote successen rondde hij af met drie boodschappen. Allereerst de rol van de overheid als ambassadeur; cruciaal in een institutionele markt. Een ambassadeur en ‘facilitator’ voor de sector om zich goed te positioneren bij snelle ontwikkelingen in de informatiemaatschappij. Ook sprak hij over proeftuinen voor toepassingen van satellietdata, waarbij ook de Nederlandse overheid ruimhartiger gebruik zou kunnen maken van oplossingen op basis van gegevens uit de ruimte. Tenslotte hield hij een pleidooi om trots op Nederlandse kennis en kunde uit te dragen. Van de trots op onze wereldwijde toppositie in optische instrumenten, tot die op een voormalige startup in lanceerdiensten, die nu uitgroeit tot een allround cubesat productiebedrijf.
Die trots werd belichaamd door de Nederlandse ESA astronaut André Kuipers, die met verve sprak over zijn tijd in het International Space Station. Hij vertelde niet alleen over de experimenten die hij daar deed, maar vooral over het gevoel om van boven naar ‘Ruimteschip Aarde’ te kijken. Dit perspectief geeft niet alleen de schoonheid van de aarde weer maar ook haar kwetsbaarheid, met slechts een dunne dampkring ter bescherming. En juist voor alle uitdagingen waar we op aarde voor staan, zeker op het gebied van milieu en klimaat, leveren ruimtevaarttechnologie en het gebruik van satellietdata een grote bijdrage aan de oplossing.
Vervolgens werd aan negen verschillende tafels een centraal gesprek gevoerd tussen Kamerleden, representanten van ruimtevaartbedrijven en kennisinstellingen, gebruikers van ruimtevaartdata en vertegenwoordigers van de overheid. Het gesprek ging over zaken als de positionering van ruimtevaart in Nederland, het ondernemersklimaat, mogelijkheden voor startups, het belang van ruimtevaart voor wetenschap en technologieonderwijs en de mogelijkheden van het gebruik van ruimtevaart voor landbouw, milieu en klimaat en voor veiligheid en defensie.
Na afloop werden de reacties van Kamerleden vastgelegd en deze waren zonder uitzondering zeer positief. Er zijn niet alleen veel nieuwe contacten gelegd; het evenement heeft ook velen geïnspireerd zich verder te verdiepen in ruimtevaart.
Arnaud de Jong sloot de avond af met een dankwoord voor de persoonlijke bijdrage van alle aanwezigen aan deze avond. Hij sprak de hoop uit dat dit succes voortduurt en dat gelegde contacten worden bestendigd en uitnodigen tot een vervolg, in een Space Continuum.
Space Continuum werd georganiseerd door SpaceNed. Voor vragen over Space Continuum en/of SpaceNed kunt u contact opnemen met Reineke van der Kolk: r.vd.kolk@airbusDS.nl